• --
  • :
  • --
  • |
  • року
  • в Боярці: 

Новина

< Попередня новина
17.06.2015 07:00 - давність новини: 9 р.

Микола Лазебник доповідав з презентацією на засіданні круглого стілу з питань формування системи контролю руху і стеження деревини в Україні

Категорія: Загальні новини
Автор:  Адміністратор

16 червня 2015 року в Національному університеті біоресурсів і природокористування України відбувся круглий стіл з питань формування системи контролю руху і стеження деревини в Україні.
 
Захід організовано Національним представництвом FSC в Україні, Дунайсько-Карпатською Програмою WWF в Україні, Держлісагентством України, Національним університетом біоресурсів і природокористування в Україні за участю програми FLEG II «Правозастосування та управління в лісовому секторі країн східного регіону дії Європейського інструменту сусідства і партнерства – 2».
 
Основною метою заходу було висвітлення закордонного досвіду застосування систем контролю руху і стеження деревини, презентація глобальної системи верифікації ланцюга постачання лісопродукції, модернізації електронного обліку деревини, окремих елементів системи належної обачливості Регламенту ЄС з питань торгівлі деревиною та обговорення внесених пропозицій щодо удосконалення законодавчого забезпечення системи контролю руху і стеження деревини в контексті виконання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.
 
У роботі круглого столу взяли представники Держлісагентства України, обласних управлінь лісового та мисливського господарства, Асоціації «Меблідеревпром», кластерів малих і середніх деревообробних підприємств, експортерів і імпортерів лісоматеріалів, неурядових екологічних організацій, освітяни і науковці, експерти Світового Банку.
 
Модератором круглого столу виступив Дмитро Карабчук – координатор заходів програми “ENPI East FLEG II” від WWF в Україні.
 
Протягом роботи круглого столу були заслухані та обговорені презентації:
 
М. Лазебника «Закордонний досвід налагодження систем контролю руху і стеження деревини»
 
П. Кравця «Пропозиції щодо законодавчого забезпечення системи контролю руху і стеження деревини в контексті виконання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС» та «Оцінка застосовного законодавства з питань лісозаготівель для України»
 
П. Васильєва «Інформаційно-аналітичні матеріали про наявні системи «Контролю руху деревини в Україні» та пропозиції щодо їх оптимізації та вдосконалення»
 
А. Сороки «OCP – онлайн платформа FSC заяв»
 
Найбільшу дискусію викликали представлені Павлом Кравцем пропозиції щодо внесення змін і доповнень до законодавства, якими передбачається перехід на електронне декларування лісоматеріалів замість існуючого механізму видачі сертифікатів походження. Зміст пропозицій полягав у поєднанні обов’язковості електронного декларування як невід’ємної складової виконання митних процедур при експорті, та разом із тим покладання повної відповідальності на декларанта та його контрагентів за достовірність і повноту поданих ними даних про походження деревини та її трансформацію в процесі переробки. На думку доповідача такий підхід забезпечуватиме виконання статті 294 Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.
 
Зі сторони представників Держлісагентства, експортерів та окремих експертів були висловлені різноманітні зауваження і застереження щодо доцільності, реалістичності і економічної ефективності переходу на нову систему.
 
Разом із тим Віце-президент Асоціації «Меблідеревпром» Володимир Ганцюк зазначив, що запропонованих підхід заслуговує на увагу і може бути впроваджений з урахуванням деяких зауважень.
 
Підтримку учасників круглого столу отримала пропозиція національного координатора програми FLEG Юрія Марчука щодо доцільності забезпечення виконання вимог статті 294 Угоди з мінімальними законодавчими змінами. Зокрема, було запропоновано перейти на видачу сертифікату про походження постійними лісокористувачами. Питання застосовного законодавства, яке є ключовим елементом при здійсненні процедур оцінки законності лісоматеріалів зі сторони імпортера, вирішити на рівні Мінагрополітики затвердивши відповідний наказ про документи та інші підтверджуючі матеріали, які можуть вимагатися для підтвердження законності походження деревини. Інші аспекти щодо стеження за деревиною по ланцюгу від лісового господарства до імпортера, варто покласти на експортера та його контрагентів, які мають самостійно обирати придатні для них механізми та інструменти контролю руху і стеження за лісоматеріалами. В цьому контексті виступаючі підкреслювали, що на даному етапі від українських виробників вимагається сертифікат FSC і цього цілком достатньо для виходу на ринки ЄС.
 
З відео трансляцією круглого столу можна познайомитися за посиланнями: youtu.be/Jd1b-OuURLI та youtu.be/iqrcQzzP6iM
 
За додатковою інформацією звертатися до експерта програми FLEG II Павла Кравця моб.: 067 502 38 45, email: p.kravets@ua.fsc.org


Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар, або задати запитання (всі поля обов`язкові):


(I can not read the code)

Архів новин