• --
  • :
  • --
  • |
  • року
  • в Боярці: 

Новина

< Попередня новина
28.06.2014 13:27 - давність новини: 10 р.

Курси з підвищення кваліфікації працівників лісового господарства з питань лісової сертифікації.

Категорія: Семінари, конференції, зустрічі
Автор:  Адміністратор

На базі "Укрцентркадриліс"  в період з 25-27 червня відбувся навчальний  курс з підвищення кваліфікації працівників лісового господарства з питань лісової сертифікації. Про стандарти лісоуправління за схемою FSC, розвиток лісової сертифікації в Україні та її основні поняття учасники семінару дізналися  із доповіді в.о. завідувача кафедри лісового менеджменту, доцента, кандидата сільськогосподарських наук, національного представника FSC в Україні Кравця Павла Васильовича. Він підкреслив, що міжнародна організація FSC розробляє міжнародні стандарти управління лісами, здійснює акредитацію аудиторів, управляє торгівельною маркою, разом із партнерами формує екологічно чутливі ринки. Основні вимоги лісової сертифікації за схемою FSC сформульовані у вигляді 10 принципів і 56 критеріїв відповідального ведення лісового господарства. Як засвідчує практика, найбільш критичними для виконання є принцип 4 (Стосунки з місцевим населенням і права працівників),  принцип 6 (Вплив на навколишнє природне середовище) та принцип 9 (Збереження особливо цінних лісів).

 

Семінар був побудований таким чином, щоб закріпити теоретичні основи викладені в ході презентаційних матеріалів, шляхом роботи в групах. Для цього формувались представники певного регіону в команду та виконували практичнізавдання, розв"язували задачі, які пов"язані з принципами FSC. Результати виконаної роботи обговорювались перед учасниками семінару, що дозволило побудувати як зацікавленість представників державних підприємтсв лісового господарства  так і створити певну конкуренцію серед команд. Доповідачем були також виокремлені та обговорені сильні та слабкі сторони лісової сертифікації в Україні, до яких відносяться:

 

Слабкі сторони

 

• Недостатній рівень знань, процедур і вимог лісової сертифікації на підприємствах;

• Часто низький рівень управлінської культури та організації дотримання вимог лісової сертифікації, безініціативність у прийнятті управлінських рішень;

• Популярність групової сертифікації зумовлює виникнення ризиків солідарної відповідальності, коли невиконання вимог одного із членів групи тягне за собою призупинення або ж відміну дії сертифікату для усієї групи

 

Сильні сторони

• Загальний високий рівень лісогосподарського виробництва. За оцінкою експертів, в середньому підприємства лісового господарства системи Держлісагентства України на 70% відповідають вимогам лісової сертифікації;

• Централізація частини управлінських функцій забезпечує високий рівень виконавської дисципліни, керованості, контролю і обліку. Це є важливим аспектом, саме в разі застосування групової сертифікаці;

• Система охорони лісів є розвиненою і дозволяє реалізовувати ефективні заходи з попередження лісопорушень та боротьби з незаконної заготівлею деревини;

• Чинне законодавство, традиції і практика лісогосподарського виробництва зорієнтовані на здійснення розширеного відтворення лісів;

• Підприємства підтримують належний рівень соціального забезпечення працюючих та надають посильну допомоги місцевим громадам.

 

В семінарі також взяв участь провідний аудитор ООО «Лесная сертификация» в Україні, доцент кафедри лісового менеджменту, кандидат економічних наук Розвод Сергій Володимирови, який висвітлив основні процедури лісової сертифікації за схемою FSC, поділився практичним досвідом та  зробив певні висновки на основі практичного досвіду у аудиторській діяльності по схемі Лісової Опікунської Ради (FSC).

 

Для отримання сертифікату постійний лісокористувач має пройти попередній аудит(подібний до основного аудиту, але має рекомендаційний характер), основний аудит(заходи в процесі аудиту включають перевірку відповідності лісоуправління принципам і критеріям FSC, що включає:

- оцінку інфраструктури управління;

- впровадження системи лісоуправління на підприємстві;

- детальний огляд усієї документації;

- інтерв'ю з зацікавленими сторонами (наприклад, з місцевим населенням, природоохоронними організаціями, мисливськими об'єднаннями тощо).

 

В додаток доцього акредитований орган сертифікації проводить регулярну (раз на рік) оцінку лісогосподарської та виробничої діяльності з метою перевірки виконання умов, виставлених у звіті, і оцінки загальної динаміки розвитку постійного лісокористувача щодо досягнення відповідального лісоуправління.

 

Розвод С.В.  виділив основні фактори, що ускладнюють проведення аудиту:

• непідготовленість керівництва підприємств до сертифікації;

• розбіжності між національним та європейським законодавством;

• низька культура виробництва;

• складнощі у практичному застосуванні стандартів;

• психологічні фактори.

 

В семінарі також взяла участь керівник регіонального молодіжного об"єднання  "ЕКОСФЕРА" Станкевич-Волосянчук Оксана Ігорівна. Доповідачем були презентовані теми, які є найважчими для виконання в наших умовах ведення лісового господарства. До таких відносяться: принцип 4 (стосунки з місцевим населенням і права працівників),  принцип 6 (вплив на навколишнє природне середовище) та принцип 9 (збереження особливо цінних лісів). В ході роботи були надані практичні рекомендації щодо вирішення конфліктних ситуацій з місцевим громадами та деякі особливості при виділенні ОЦЗЛ. Теоретичні основи закріпили практичною роботою у групах.

 

В останній день організаторами семінару було проведене виїздне заняття на демонстраційні ділянки ОЦЗЛ категорії 1(лісові території, на яких виявлено осередки біорізноманіття (наприклад, рідкісні види, ендеміки тощо), важливі на глобальному, національному або регіональному рівнях)), категорії 6 (лісові території, що є визначальними для  традиційної культурної ідентичності місцевих громад (мають для них важливе культурне, екологічне, економічне або релігійне значення), категорії 5 (лісові території, що є визначальними для задоволення основних потреб місцевих громад).До виїзду долучились: перший заступник  директора ВП НУБіПУ "Боярська ЛДС" – Шевчук О. В.; к.с.-г.н.,заступник директора з наукової роботи ВП НУБІП України – Морозюк О.В.; Доцент кафедри біології лісу та мисливствознавства, кандидат біологічних наук - Тищенко В. М.  Науковцями та виробничниками були зазаначено, що при виділенні таких ділянок та проведенні в них лісогосподарської діяльності необхідно враховувати індивідуальні особливості кожного насадження. Це насамперед важливо для того, щоб зберегти вже наявні види флори та фауни та створити умови для проживання інших.



Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар, або задати запитання (всі поля обов`язкові):


(I can not read the code)

Архів новин