• --
  • :
  • --
  • |
  • року
  • в Боярці: 

Новина

< Попередня новина
20.03.2024 11:13 - давність новини: 38 дн.

Укрцентркадриліс провів навчання згідно Типової програми «Керівник гасіння лісової пожежі» для працівників філій ДП «Ліси України»

Категорія: Загальні новини
Автор:  Адміністратор

Великі лісові пожежі, які в 2020 році охопили територію України, призвели до жертв серед мирного населення, знищення цілих населених пунктів, а також пошкодження та загибелі лісів на значних площах. Гасіння таких великих лісових пожеж створює надзвичайні складнощі для гасіння силами лісової охорони, лісових пожежних станцій та залученими пожежними підрозділами інших відомств. Повномасштабне вторгнення спричинило створення нового нестандартного ризику – забруднення лісів вибухонебезпечними предметами.

Починаючи з 29 лютого поточного року, в рамках підготовки до пожежонебезпечного періоду, на базі Укрцентркадриліс проведено очне навчання для шести груп згідно Типової програми «Керівник гасіння лісової пожежі», в яких прийняло участь 203 працівника філій ДП «Ліси України».

Одночасно, в онлайн-форматі, Укрцентркадриліс проводив лекційні заняття для п’яти груп (157 осіб) працівників філій ДП «Ліси України», які територіально навчались на базі філії «Лісопожежний центр».
Навчанням (по 1-5 осіб від філії) було охоплено всі філії ДП «Ліси України». До складу навчальних груп входили головні лісничі, інженери з охорони та захисту лісу, начальники лісових пожежних станцій та лісничі. Слід відмітити керівництво Чернігівської філії ДП «Ліси України», яке зважаючи на актуальність даної проблеми забезпечило проходження навчання для всіх лісничих.

Типова програма «Керівник гасіння лісової пожежі» розроблена працівниками Укрцентркадриліс, та затверджена листом ДСНС України №17-6514/172-2 від 12.04.2023.

Програма навчання розрахована на два дні з розподілом на теоретичний та практичний блок. Теоретичний блок передбачає викладення лекційного матеріалу щодо наявної нормативно-правової бази, основ організації охорони лісів від пожеж, природної пожежної небезпеки лісу, стратегії і тактики та методів гасіння лісових пожеж. Окрім викладачів Укрцентркадриліс, до проведення навчань були залучені лектори Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж, ННЦ «Інститут Аграрної економіки». Викладачами Навчального пункту АРЗ СП ГУ ДСНС України у Київській області висвітлено тему «Попередження ризиків, пов'язаних із вибухонебезпечними предметами».

Під час практичного блоку слухачі, приймали участь у тренінгу  щодо навчання навичкам надання домедичної допомоги при невідкладних станах, що можуть становити загрозу життю. Було здійснено практичне відпрацювання проведення серцево-легеневої реанімації, надання допомоги при масивних кровотечах, опіках та переломах.

Друга частина практичного блоку складалась з набуття навиків розгортання пожежно-рятувального підрозділу при прибутті на пожежу: прокладання рукавних ліній, налаштування зв’язку між пожежними з використанням радіозв’язку та жестів, організацію оперативного штабу.


Коментарів (0)

Коментарі відсутні

Написати новий коментар, або задати запитання (всі поля обов`язкові):


(I can not read the code)

Архів новин